Jak powszechnie wiadomo, konie uwielbiają owies. Jednak ostatnimi czasy bardzo modnym daniem śniadaniowym stała się owsianka. Stąd też dość wysoki popyt na ten rodzaj ziaren wśród konsumentów. Przeczytaj i dowiedz się więcej dlaczego warto postawić na ten właśnie produkt.

Owies – produkt bezglutenowy

Brak zawartości glutenu w tym zbożu z pewnością potęguje efekt, że ludzie chętnie kupują nasiona owsa. Aby jednak produkt był bezpieczny dla osób z celiakią, ziarna muszą zostać odseparowane, aby wykluczyć ryzyko styczności z ziarnami pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dlatego warto kupować sprawdzony owies z zaufanych źródeł. Istnieje też dużo odmian owsa, co można sprawdzić na stronie Nasionawronkowski.pl/owies

Także zdrowe osoby chętnie spożywają mąkę owsianą, ponieważ jest tania, a nawet można ją sobie zmielić samemu z kupionych po niskiej cenie ziaren owsa. To właśnie niska cena przemawia za popularnością tegoż produktu.

Owsianki lansowane przez media

Od pewnego czasu w magazynach kulinarnych pojawiały się prognozy, jakoby owies miał stać się najpopularniejszym spożywanym zbożem. Owsianka zawiera dużo cennych substancji odżywczych i można ją przygotowywać na różne sposoby. Najprostszy sposób, aby ją przygotować to wrzucić ziarna owsa do gotującej się wody lub mleka i poczekać do zmięknięcia ziaren. Kleista masa w ten sposób powstała ma swoich fanów i przeciwników. Jedni wolą jajecznicę, inni raczą się gotowanym owsem. Ci pierwsi chyba nie zdają sobie sprawy z ogromu możliwości przygotowania pysznej owsianki. Poza oczywistym wyborem, czyli na wodzie i mleku krowim, można przecież pokusić się o łyżkę masła orzechowego, czy rozpuszczonej czekolady.

Nasiona owsa a mleko

Z nasion owsa przygotujemy także mleko owsiane, które z oczywistych względów jest polecane serdecznie przez wegan. Wystarczy namoczyć owies w wodzie na kilka godzin, a następnie odsączyć przez gazę. Choć walory smakowe znacznie odbiegają od mleka krowiego, to przynajmniej dbamy o środowisko, pijąc takie mleka roślinne.