Entuzjastów picia herbaty jest bardzo wielu, tak samo jak wiele jest jej odmian. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami, które warto znać. Jedną z nich jest czerwona herbata słynąca z wyjątkowych właściwości. Przeczytaj i dowiedz się, dlaczego warto ją pić.

Korzyści dla zdrowia z picia czerwonej herbaty.

Większość ludzi jest zaznajomiona z korzyściami zdrowotnymi herbaty ze względu na jej właściwości przeciw utleniające. Jednak herbata czerwona może nie być tak powszechnie znana lub używana. Ta czerwona herbata, znana również jako „rooibos”, ma wiele zalet, w tym zdrowie układu odpornościowego i pomaga w powszechnych bólach i niedogodnościach.

Skurcze żołądka, bóle głowy, alergie, astma, bezsenność, egzema i wysokie ciśnienie krwi to tylko niektóre z dolegliwości, którym można pomóc dzięki piciu herbaty czerwonej. Ponadto, według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, żywność bogata w flawonoidy, w tym owoce, warzywa, czerwone wino, czekolada i czerwona herbata, mają korzyści sercowo-naczyniowe.

Czerwona herbata – gorąca czy zimna?

Czerwona herbata jest idealnym napojem, ponieważ można go popijać na ciepło lub na zimno. Zimna czerwona herbata jest orzeźwiająca, a gorąca czerwona herbata koi różnego rodzaju. Brak kofeiny w czerwonej herbacie sprawia, że jest to wspaniały napój przed snem, który może pomóc osobom cierpiącym na bezsenność i uspokoić podrażnione gardło.

Zimna czerwona herbata może zaspokoić letnie pragnienie, oferując jednocześnie korzyści z nawodnienia i antyoksydantów, które są znane z tego, że spowalniają starzenie i wzmacniają układ odpornościowy dla lepszej ochrony przed przeziębieniami lub chorobami.

Pozostałe zalety.

Czerwona herbata jest dobra dla skóry i może pomóc poprawić wygląd. Obecność cynku, długo reklamowanego w leczeniu trądziku i związanych z nim chorób skóry, czyni herbatę czerwoną inteligentnym elementem do pielęgnacji skóry. Proszek z czerwonej herbaty można nawet nakładać bezpośrednio na skórę, aby złagodzić podrażnienia skóry. Większość osób zdaje sobie sprawę z zapotrzebowania organizmu na wapń i znaczenia mocnych kości dla rosnących dzieci i starzejących się dorosłych.

Podczas gdy mleko i produkty mleczne są bogatym źródłem wapnia, czerwona herbata może być również włączona jako źródło wapnia. Ci, którzy nie tolerują laktozy – mają trudności z trawieniem nabiału – mogą uważać czerwonej herbaty za orzeźwiającą alternatywę, która jest zarówno lekkostrawna, jak i dobra dla żołądka.